Esittely

Kesäkuvat2023-27

Olen Jonna Haapalainen ja valmistuin sairaanhoitajaksi vuonna 2006. Työskennellessäni vanhustyössä pidin omia koiriani mukana töissä tai kävin vierailukäynneillä ilahduttamassa asukkaita. Minulle vahvistui koko ajan ajatus siitä, kuinka suuri merkitys eläimellä voi olla arjen piristäjänä ja hyvän mielen tuojana. Edelleen muistelen niitä hetkiä lämmöllä, kun muistisairaan asiakkaan silmät avautuivat ja kostuivat kyyneliin, kun pääsi silittämään koiran turkkia.

Vuonna 2019 minulle tuli tilaisuus lähteä opiskelemaan sosiaalipedagogiseksi koiratoimintaohjaajaksi ja tuo koulutus vain vahvisti itselle ajatusta siitä, että tämä on juuri sitä, mitä haluan tehdä. Tässä yhdistyy kaksi minulle tärkeää asiaa: koira-avusteinen työskentely sekä ihmisten auttaminen. Sospedkoira-opintojen aikana työskentelin mielenterveyskuntoutujien sekä kehitysvammaisten parissa ja molemmat olivat todella antoisia kokemuksia. Siinä missä mielenterveyskuntoutujien kanssa koira toimi liikkumaan innostajana ja arjen rytmittäjänä, kehitysvammaistyössä koiralla oli rauhoittava vaikutus.

Työparina sospedkoiratyössä minulla on n. 7,5-vuotias leonberginkoira Bea, joka on oma kasvattini ensimmäisestä pentueestamme. Bealla on luontainen halu olla ihmisten lähellä, eikä se voi saada koskaan rapsutuksia liikaa. Mitä enemmän rapsutuksia, sen parempi 🙂 Bea on äärimmäisen rauhallinen ja soveltuu siksi toimimaan ihan kaiken ikäisten kanssa, aina vauvasta vaariin.

Bean lisäksi minulla on kasvamassa näihin tehtäviin työpariksi toinenkin leonberginkoiramme: n. 1,5-vuotias Fenja, joka on Beaa toimeliaampi, mutta omaa myös vahvan luontaisen halun olla ihmisen lähellä. Fenjan kanssa on tarkoitus hyödyntää sen toiminnallisempaa puolta, joka mahdollistaa monipuolisemmin erilaisten temppujen tekemisen mm. lasten ja nuorten kanssa.

Siinä missä ihmisten auttaminen ja hyvinvoinnin lisääminen on minulle sydämen asia, on myös koirien kokonaisvaltainen hyvinvointi minulle koiranomistajana ja -kasvattajana tärkeää. Onhan se niin, että voidakseen tuottaa iloa ihmisille, tulee koiran voida itsekin hyvin. Näiden kahden asian on tarkoitus yhdistyä vahvasti osana yritykseni palveluita, joiden tavoitteena on ihmisen ja koiran kokonaisvaltainen hyvinvointi. 

Kesäkuvat2023-5

Koirat ovat olleet osana elämääni 30 vuoden ajan ja niiden merkitys oman hyvinvointini lisääjinä on todella suuri. Pidän tärkeänä, että koiraa ymmärretään sen lajityypillisistä tarpeista käsin ja sitä koulutetaan positiivisen vahvistamisen kautta. Minua on aina kiinnostanut todella paljon myös koirien käyttäytyminen ja elekieli. Vuonna 2009 kävin koiran käyttäytymistieteellisen kouluttajakoulutuksen, joka vahvisti tietopohjaa koiran käyttäytymisen ymmärtämisessä.
Koiran kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin kuuluu mielestäni yhtenä tärkeimpänä osana oikeanlaisen liikunnan lisäksi lajityypillinen ravitsemus. Olemme ruokkineet omat koiramme raakaruoalla jo vuosia ja meillä on ainoastaan hyviä kokemuksia tästä ruokintatavasta, siksi voin suositella sitä koko sydämestäni. Voidakseni auttaa paremmin myös muita koirien omistajia ruokinta-asioissa, opiskelin koirien raakaruokintaohjaajaksi vuonna 2022.

Mikäli yritykseni palvelut kiinnostavat, ethän epäröi olla yhteydessä 🙂