Raakaruokinta

Miksi raakaruokinta?
Omat koiramme on ruokittu raakaruoalla yli 10 vuoden ajan. Syy, miksi aikoinaan siirsimme omat koiramme raakaruokinnalle oli se, että halusimme tietää, mitä meidän koiramme oikeasti syövät.
Muistan, että siihen aikaan oli joidenkin kuivamuonien takaisinvetoja, kun koirat olivat sairastuneet ja jopa kuolleet siksi, että kuivamuonan sekaan oli joutunut jotakin haitallista ja koiralle vaarallista. Nämä takaisinvedot saivat meidät pohtimaan, että emme voi tosiaankaan tietää, mitä kaikkea kuivamuona sisältää ja voimme vain toivoa sen olevan juuri sitä, mitä koira tarvitsee. 
Vaikka meidän koirilla ei sinällään erityisiä terveysongelmia ollut, niin niiden mahat  menivät herkästi sekaisin kaikesta ylimääräisestä ja korvissakin oli herkästi hiivaongelmia. 

Muistan alkuun miettineeni, kuinkahan koirien mahat tulisivat kestämään raakaa lihaa ja luita, kun niiden mahat helposti reagoivat kuivamuonan ohella annettaviin lihoihin, rustoihin ja luihin?

Käytännössä sitten raakaruokintaan siirto tapahtui ilman suurempia ongelmia. Hieman mahat alkuun reagoivat uuteen, mutta raakaruokintaan siirtymisen jälkeen ei meidän koirilla ripuliongelmia ole ollut. Eikä myöskään korvaongelmia. Hampaat ovat olleet puhtaat ja turkit kiiltävät ja hyvinvoivat. 

Lajityypillinen ravinto on ravinteikasta, monipuolista ja maistuvaa! Ja mikä parasta, myös virikeistävää 🙂

Lajityypillinen ravinto – mitä sillä tarkoitetaan?
Usein kuulen puhuttavan, että koira ei olisi enää samalla tavalla lihansyöjä, kuin susi, koiran esi-isä. Sanotaan, että koira muistuttaisi nykyisin enemmänkin sekasyöjää, koska se on ihmisen rinnalla eläessään tottunut syömään yhä enemmän viljoja yms. 

Lihansyöjät eli karnivorit ovat eläimiä, jotka käyttävät ravinnokseen pääasiassa lihaa. Vaikka rinnakkaiselo on ihmisen kanssa on muokannut koiran ruoansulatujärjestelmää siinä määrin, että se on oppinut hyödyntämään tarjolla olevaa ravintoa ja koirat pystyvätkin käyttämään hiilihydraateista saatavaa tärkkelystä paremmin kuin sudet pystyvät, koiran ruoansulatusjärjestelmä on kuitenkin edelleen lihansyöjälle ominainen: 

  • Koiralla on lihansyöjälle ominainen hampaisto, joka on kehittynyt raateluun ja pilkkomiseen eikä hienontamiseen, kuten seka- ja kasvissyöjien poskihampaat.
  • Koiran ruoansulatusjärjestelmä on lihansyöjille tyypilliseen tapaan lyhyt, noin viisinkertainen suhteessa sen ruumiin pituuteen. Sekaravintoa syövillä eläimillä ruoansulatuskanava on jopa 14-kertainen verrattuna niiden ruumiin pituuteen ja kasvissyöjäeläimillä sitäkin pidempi.

Lyhyt ja nopea ruoansulatus tarvitsee helposti sulavaa ja energiapitoista ravintoa. Koiralle lajityypillinen ravinto on raakaa, eläinperäistä ruokaa kuten lihaa, rasvaa, luita ja sisäelimiä. Sitä sen elimistö pystyy parhaiten hyödyntämään.
Sen sijaan kypsentämätön kasvisravinto ei ole hyödynnettävissä koiran ruoansulatuselimistössä. Hyvänä esimerkkinä raakana annetut porkkanan palat kulkeutuvat usein koiran elimistön läpi lähes sellaisinaan. Ilman jauhamista koira ei pysty hyödyntämään porkkanan ravintoaineita. Kun taas tarjoat koirallesi lajityypillistä ravintoa, ruoan ravintoaineet imeytyvät ruoansulatuselimistössä niin, että ne ovat hyödynnettävissä parhaalla mahdollisella tavalla. 

raakaruokinta (6)
Oletko miettinyt, voisitko itse hyvin, jos päivästä toiseen söisit einesruokia ja täydentäisit ruokavaliotasi monivitamiinitableteilla? Tai jos et pääsisi toteuttamaan itseäsi tavoilla, jotka koet itsellesi tärkeänä?

Koiralle mm. lihan repiminen, luiden ja rustojen pureskelu on käyttäytymistä, joka on osa niiden lajityypillisiä tarpeita. Tämä osaltaan laskee koiran stressitasoja ja toimii koiralle loistavana viriketoimintana 🙂

Koira on siis fysiologialtaan lihansyöjä ja vaikka rinnakkaiselo ihmisten kanssa on jossain määrin muokannut koiran ruoansulatusjärjestelmää, evoluution kannalta kymmenentuhatta vuotta on lyhyt aika suuremmille muutoksille. Koira on siis edelleen lähempänä sutta kuin sekasyöjiä.

Monien koirien terveysongelmien kuten allergioiden, iho- ja korvaongelmien ja närästyksen syynä voikin olla juuri sopimaton ruokavalio. 

Raakaruokinnassa ei ole kyse kuitenkaan siitä, että ruokavalio koostettaisiin pelkästään jauhelihalla ja vitamiinien ja mineraalien saanti turvattaisiin lisäravinteilla. On tärkeää, että ruokavalio koostetaan monipuolisesti lihalla, luilla ja sisäelimillä. Näin varmistetaan, että koira saa riittävästi luonnollisia vitamiineja ja mineraaleja.  Nämä luonnollisessa muodossa olevat ravintoaineet ovat parhaiten hyödynnettävissä koiran elimistössä. Tämän vuoksi koirat voivatkin yleensä paremmin syödessään niille lajityypillistä ravintoa sen sijaan, että söisivät teollisesti valmistettua ja raskaan prosessointiketjun läpikäynyttä, keinotekoisilla vitamiineilla täydennettyjä kuivamuonia, säilykkeitä ja makkaroita. 

Mikäli koet, että haluaisit lähteä raakaruokkimaan koiraasi, mutta kaipaisit ruokavalion suunnittelussa ja muutoksessa apua, lähden mielelläni auttamaan sinua! Voin suunnitella koirallesi maistuvan ja terveellisen ruokavalion, josta kiitoksena on hyvinvoiva koira 🙂

Lue lisää raakaruokintaohjaus -sivulta tästä palvelusta.